5G Mobiele Use Cases

5 manieren om jouw klanten kennis te laten maken met 5G.

De toekomst biedt ons de mogelijkheid gebruik te maken van de nieuwste 5G technologie welke de snelst mogelijke reactietijd in combinatie met de hoogst haalbare bandbreedte beloofd. Echter is hierbij de belangrijkste vraag: hoe kunnen wij die belofte vertalen naar realiteit? De 5G Experience Agency, ontstaan uit een samenwerking tussen het Nederlandse EventRent en VR Owl samen met het Chinese Huawei, hebben met elkaar een aantal succesvolle cases ontwikkeld welke toepassingen van 5G zichtbaar maken. Deze cases werden gepresenteerd aan een publiek variërend van 10 personen tot zelfs 60.000 personen tegelijkertijd. Hieronder volgen 5 totaal verschillende cases waarbij de beleving van van 5G voordelen worden getoond:

1. Wanneer de reactietijd het verschil maakt: 4G vs. 5G.

Een snellere reactietijd lijkt in theorie duidelijk: het betekent minder vertraging tussen actie en reactie. Het waarneembaar maken van vertraging over afstand (latency) blijkt echter complex. Wij hebben hiervoor een vrij simpele manier bedacht: zet twee mensen tegen elkaar achter het ‘virtuele’ stuur en laat ze het verschil ervaren in het gebruik van 4G vs. 5G. De setup is simpel, laat twee raceauto’s tegen elkaar racen – waarbij de ene raceauto aangestuurd wordt door 4G, en de andere op 5G. Middels een speciale camera welke het beeld verstuurd vanaf de raceauto naar de VR headset kunnen beide raceauto’s door de bestuurders bestuurd worden.

Het publiek ervaart het verschil in reactie van beide raceauto’s. Deze demo, voorheen gedaan voor de Franse Telecom operator Bouygues in Bordeaux en voor NOS in Portugal, was deze presentatie een groot succes. Niet alleen demonstreert het op duidelijke wijze het verschil in reactietijd, het laat ook zien hoe belangrijk 5G is bij gebruik van zelf-rijdende voertuigen.

2. Hoge bandbreedte nodig voor gebruik van entertainment.

De live video industrie is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Een belangrijk onderdeel hierin is de live videostreaming-app Periscope welke sinds 2015 (een pad heeft vrijgemaakt voor de social media platformen en welke gebruikers verbindt als het gaat om livestream. Facebook en Instagram Live zijn hierin momenteel de grootste spelers en zijn belangrijk voor het gebruik van social media voor marketeers en publieke figuren. Tot nu toe vraag de setup van een 360° video te veel bandbreedte om door gebruik van 4G ondersteund te worden. Middels het gebruik van 5G is dit probleem opgelost. Om dit te demonstreren hebben wij voor de Portugese operator Altice, een livestream ontwikkeld waarbij een 360° livestream in de Altice Arena werd opgezet tijdens het beroemde zomerfestival. Op deze manier hebben 60.000 mensen de livestream tegelijkertijd kunnen zien. Voor de entertainment industrie kan deze manier van streamen een enorme boost geven.

3. 360° Drone Surveillance.

Het gebruik van drones zal door de komst van 5G enorm toenemen. 5G maakt namelijk het streamen van highres beeldmateriaal vanuit de lucht mogelijk. Hierdoor kunnen drones ingezet worden om omgevingen te monitoren waarvan veiligheid een van de belangrijkste aspecten is. Een goed voorbeeld is Drone Surveillance. Dit werd al gedemonstreerd tijdens de Huawei 5G Roadshow in 2018 maar later verder uitgewerkt naar een Use Case middels een filmscenario opgezet door NOS in Porto. Deze Use Case had als doel te laten zien hoe de 360° Drone Surveillance kan worden gebruikt als bewakingsinstrument voor de veiligheid van badgasten op stranden. Hierbij werd getoond hoe een zwemmer te ver de Atlantische Oceaan in getrokken werd en daardoor in nood kwam. Het noodsignaal werd opgevangen door de Drone, waardoor de strandwachters gealarmeerd konden worden en zij live meekregen waar de zwemmer aan het verdrinken was. Middels de Drone kon de zwemmer gered worden.

Deze Use Cases zijn een belangrijk onderdeel om te laten zien dat 5G zorg kan dragen aan een veiligere leefomgeving.

4. Augmented Reality: Trainen en Technologie op Afstand

Er is geen andere vorm van virtuele technologie welke zo dicht bij de werkelijkheid komt als dat van Augmented Reality. Augmented Reality, waarbij virtuele afbeeldingen toegevoegd worden aan de echte ruimte is een grote stap naar de toekomst. Echter, met de huidige 4G technologie is het gebruik gelimiteerd. Daarom staat de Huawei 2020 Roadshow in het teken van 5G en AR en zullen de belangrijkste toepassingen worden benadrukt. Door gebruik te maken van AR Remote Expert technologie samen met 5G kunnen wij laten zien hoe gebruikers kunnen worden begeleid en getraind op afstand. Dit biedt soort gelijke voordelen als bij de Drone Surveillance. Doordat de belangrijkste informatie, direct zichtbaar is op de AR bril, is het mogelijk medewerkers bij te staan op afstand en te assisteren bij moeilijke opdrachten. Dit kan als voordeel meebrengen dat er minder medewerkers nodig zijn om gecompliceerde operaties te laten slagen.

5. Cloud VR en 5G

Alle UseCases tonen het belang van 5G voor VR, maar er is er geen één welke het zo goed laat zien als Cloud VR. Met Cloud VR is het gebruik van grote computers dienstdoende als server verleden tijd evenals de dure bijbehorende apparatuur. Cloud VR in combinatie met 5G kan er namelijk voor zorgen dat hoogste kwaliteit en het meest meeslepende beeldmateriaal direct gestreamed kan worden naar de VR headsets. Dit was onderdeel van de Huawei 2019 Roadshow en werd later opnieuw gebruikt tijdens een demo in Saudi Arabië. Het speciaal ontwikkelde ‘VR Flying Experience’ beleving laat alle voordelen van Cloud VR zien. Door een combinatie te maken van Icaros apparatuur, het Cloud VR platform en unieke op maat gemaakte content hebben wij een beleving gecreëerd die je het gevoel van vliegen geeft. Een groot bijkomend voordeel van Cloud VR is de mogelijkheid om misselijkheid te verminderen bij gebruikers. Dit komt door de verbeterde snelheid, zelfs tijdens gebruik op een minder sterk apparaat, waardoor het afbeeldingen sneller kan coördineren.

 

Dit is slechts een kleine selectie om de potentie van 5G te laten zien. Ervaringen zoals Holoportation een samenvoeging van ‘holographic’ en ‘transportation’, en Drone Racing – waarbij het enkel bij het gebruik van 5G mogelijk is om halsbrekende snelheidsraces aan te gaan tegen elkaar. Surf snel naar de website van de 5G Experience Agency of stuur een email naar info@5Gisnow.com om erachter te komen welke interessante 5G UseCases wij nog meer bieden! Uiteraard zijn er vele (gepersonaliseerde) variaties zijn mogelijk